Alla inlägg

Nyansera bilden av Influencers

Vi behöver nyansera bilden av Influencers!

Vad är det som sticker i ögonen när det kommer till influencers? Att det finns unga och framgångsrika personer? Att bilder i media är fejk? Vad är det?

Vid 6.35 börjar de prata om Influencers och jag satte nästan halsen av att höra deras åsikter om unga tjejer som inte vet bättre etc. News flash – fejkade bilder finns överallt. I reklam, tidningar och på sociala medier. Kompisen använder Face Tune för att skägget ska se snyggare ut och fotografer skapar konstverk i photoshop. Nu menar jag givetvis inte att ett fotomontage i sig är konst och skulle aldrig uppmana någon att skapa trovärdiga bilder men du förstår förhoppningsvis min poäng.

Trovärdighet

Trovärdigheten är det viktigaste som en influencer har. Relationen mellan influencer och läsare/följare är så viktig och så ska man givetvis inte lura sina följare. Men det är en lång väg från ett fotomontage för ett samarbete som faktiskt skedde, märktes ut korrekt till kritik om att branschen endast består av unga kvinnor som inte vet skillnaden mellan rätt och fel och som dessutom sägs inte ha någon högre utbildning.

Ett krävande yrke

Influencerbranschen är fylld av de mest inspirerande entreprenörer du kan tänka dig. I alla åldrar, könsöverskridande och kommer i alla färger och former. Nu får det väl vara slut på att se ner på ett yrke som kräver så otroligt mycket kompetens och driv för att en person inom en bransch begår ett misstag. Är alla restauranger dåliga för att du fått ett dåligt bemötande på ett ställe? Naturligtvis inte!

Genusperspektiv

Det jag önskar är att nyansera bilden lite och belysa att branschen består av så många kompetenta människor. Dessutom betyder inte ung kvinna detsamma som outbildad och dum. Nu får ni sluta upp med påståenden om att unga kvinnor inte vet bättre och ska tyckas synd om. Yrken med flest kvinnor har fortfarande sämre status än yrken som överrepresenteras av män. Sluta bidra till ett samhälle där detta förblir verklighet!

Att vara influencer

En influencer arbetar som skribent, fotograf, redigerare, marknadsförare, ekonomiassistent, chef, arbetare, inspiratör, arbetsgivare (i alla fall åt sig själv om inte fler!), företagare, ämneskunnig inom sitt område och så mycket mer. Tänkvärt vilket komplext yrke det är!

Lästips på Influencers som berättar om sitt yrke och nyanserar bilden.

Jennifer Sandström

Underbara Clara

Jonna Jinton

 

1

Joanna Svärd är ekologisk makeupartist, hårstylist och fotograf. Följ med henne för de bästa hudvård och sminktipsen och bakom kulisserna på bröllop, plåtningar och YouTube.

6 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.