Alla inlägg

Depression, ångest och utmattning

 

Många lider av höstdepression, den kallas så eftersom vi orkar mindre desto soltimmar vi får under ett dygn. Jag har lidit av detta så länge jag kan minnas och det med en bitterljuv eftersmak. Det har fått mig att reflektera, inse saker och lida i onödan. Lidandet skulle vara någon sorts katalysator för kreativitet och jag ville inte vara en person som ger upp. Jag är inte uppfostrad att ge upp utan bita ihop och gå till jobbet. Dra sitt strå till stacken och inte klaga på min situation utan förändra den själv. Det har gjort mig till en stark person som tror på mig själv och jobbar otroligt hårt för människor och för att göra världen till en bättre plats. För mig har alltid alla andras välmående varit viktigare än mitt eget och det gör att en bit av den kaka av kraft som jag har äts bort utan att den hinner fyllas på igen. Nu är kakan slut.

 

Nu handlar det inte om höstdepression längre utan om en långvarig depression med ångest och ett utmattningssyndrom som gör att jag inte orkar vara uppe en hel dag utan att sova en eller flera timmar under dagen. Det beror delvis på en brist av olika vitaminer som också bidrar till både tröttheten, depressionen och ångesten men det är såklart min livsstil och den stress som jag upplever som gör störst skada.

 

Jag tycker inte synd om mig själv utan jag vill bara bli frisk. Jag vill en gång för alla ta hand om mig och lägga upp mitt liv så att jag orkar både ta hand om andra men också mig själv. Det finns ingen annan som kan ta hand om mig och göra det jobbet åt mig utan det måste jag göra själv. Jag kan inte förvänta mig att någon av mina nära och kära ska göra det jag har gjort och offra sig själv för att göra mig lycklig. Det är inte hållbart. Jag är en självständig person som såklart vill och behöver kärlek från min familj och mina vänner men utan att jag själv sätter gränser och kan stå upp för mig själv kommer det inte att bli bättre.

 

Just idag ser jag ljust på livet och framtiden, det är en bra dag. Har inte haft så många sådana dagar den senaste tiden så jag vill passa på att skriva detta inlägg för er och att ni kan känna att ni inte är ensamma. Jag känner mig stark som vågar skriva om de prövningar som jag går genom och det känns befriande att inte hålla detta inom mig längre. Jag får panikångest och attacker ibland men nu har jag inte fått en på cirka en månad, men rädslan finns där alltid.

 

Jag är en av naturen mycket positiv person och den positiviteten har jag gett till alla andra förutom mig. En del av den måste finnas kvar för mig så att den låga jag har inte slocknar. Balans är det jag längtar efter och att kunna känna mig nöjd med det jag presterar och den jag är, för det är två olika saker som man inte ska blanda ihop. Vårt värde ligger inte i våra prestationer utan i de vi är oavsett pengar på banken, jobbstatus eller andra materiella ting eller prestationer som får oss att sträva efter perfektion.

 

Om du klarat dig så här långt i texten så hoppas jag att du får en riktigt fin dag!

 

Kärlek

 

0

Joanna Svärd är ekologisk makeupartist, hårstylist och fotograf. Följ med henne för de bästa hudvård och sminktipsen och bakom kulisserna på bröllop, plåtningar och YouTube.

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.