Att leva hållbart inspiration rosor
Hållbarhet,  Livsstil,  Personligt

Att leva hållbart

Att leva hållbart är svårt för alla i en värld där det spinner fortare och fortare. Så mycket måsten och så lite tid. Sen ska du vara framgångsrik, snygg, ha en massa vänner, familj, barn, Volvo, villa och ja – you name it!

Energi

Mitt yrke som makeupartist och kreatör är omväxlande, roligt, kreativt och krävande. Det leder till mitt problem om att det finns en sak som jag inte får kläm på. Jag har svårt att hitta min plats i allt detta sammelsurium av mässor, nätverkande, senaste produkterna etc. Jag får exempelvis fortfarande panik i tunnelbanan när jag är i Stockholm om det är för mycket folk. För mig är det också enormt energikrävande att träffa nya människor och när jag gör det vill jag alltid ge 100% på att lära känna personen/personerna vilket gör mig helt dränerad på energi.

Jag måste hushålla med energin så att jag kan vara mitt vanliga sprudlande, glada och positiva jag i de möten som är viktiga för mig. Sedan min utmattning finns det inte obegränsat med energi vilket jag på allvar (!) trodde före min utmattning. Idag vet jag att efter två dagar i Stockholm så behöver jag varva ner för att återhämta mig. Jag behöver ”bara vara” och återhämta mig ungefär lika lång tid som jag varit igång med full energi. Trots min återhämtning så behöver jag kanske mer tid för återhämtning. En hint för det var eftersom läkaren sa att det behövs dubbelt så lång tid för att varva ned men det har jag inte accepterat ännu.

Mina förutsättningar

Du och jag har olika förutsättningar och behöver göra olika val för att få ihop livet. Det viktiga är att göra det som är rätt för just dig och att jag gör det som är rätt för mig. Jag började med att skriva så finns det så mycket press på hur du och jag ska vara, se ut och ha det perfekta livet. Det finns en press i att leva hållbart också, mer om det i ett separat inlägg.

Du och jag som befinner oss någonstans i skalan av utmattning behöver göra ännu tuffare val. Resultatet är att vi behöver stå för våra val samtidigt som vi har mindre energi. (Typiskt sjukvården tänker du kanske i och med att om du är sjuk så behöver du stå på dig ännu mer för att få rätt vård.) För mig handlar det just nu om att skapa ett liv som jag varken behöver ha semester från och som ger mig meningsfullhet.

Dagsform

Idag är det lördag och jag är ledig från jobb. Vilket gör att jag nu sitter här i sängen fast klockan är ganska mycket denna lördagsmorgon. Trots det får jag inte samma känsla av hopplöshet och skuldkänslor. Det brukar leda till att jag känner att hela dagen har gått till spillo. Nu känner jag ett större lugn och är nu redo att möta dagen på mitt nya sätt att leva. Det som lockar mig idag är plantering i trädgården och mys med familjen. Sedan när jag tankat upp energi blir det en ny look som jag ska spelas in för Instagram. Jag har fått lära mig att återhämtningen går först för annars kommer inte kreativiteten.

Slow beauty

Till en början startade jag med att välja bort mässor och stressen av att rapportera om de senaste produkterna som en nyhetsredaktion på TV. För det första så passar det inte in i min valda livsstil om ett mer hållbart liv. För det andra har det fått mig att se att mitt arbetssätt behöver vara annorlunda när det kommer till produkter vill jag använda, testa, klämma och känna. Sammanfattningen är att jag vill använda produkter dag ut och dag in före jag kan ge en rekommendation. Det är Slow Beauty och mitt sätt att leva hållbart.

Vill du följa mig på Instagram så hittar du mig här:

https://www.instagram.com/joannasvard/

Tips på Pride-makeup så här i paradtider!

1

Joanna Svärd är ekologisk makeupartist, hårstylist och fotograf. Följ med henne för de bästa hudvård och sminktipsen och bakom kulisserna på bröllop, plåtningar och YouTube.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.