Byt till eko,  Livsstil,  Makeup,  Makeup artist

Byt till EKO

Jag älskar naturen & jag älskar smink. Kombinationen gav mig en insikt, det jag smörjer mig med eller har på läpparna påverkar både mig och min omgivning. Alla hygienprodukter som vi använder hamnar i naturen till slut. Oavsett om det är din duschgel eller din foundation.

Makeup som presterar

Som professionell makeupartist använder jag mycket smink och produkterna jag väljer ska prestera precis som konventionella produkter. Jag tummar inte på kvalitén! Ibland måste jag kompromissa på att använda en produkt som kanske inte är ekologisk till 100% för att företaget har valt andra ingredienser som inte är ekologiska. Produkten i sig är bättre än de ekologiska alternativen och då väljer jag den naturliga produkten istället. Min ingång i ekologisk makeup, hudvård och hårvård har alltid och kommer alltid vara för att den ska prestera bättre. Miljömässigt, arbetsmässigt och funktionellt.

Hudåkommor

När jag arbetar med modeller vars hud påfrestas av att sminkas om och om igen så blir det tydligt att konventionellt smink sliter på huden. Personer som är känsliga för olika ämnen reagerar starkt och blossar lätt upp, får plitor och ökade hudåkommor som perioral dermatit, rosacea och vanliga problem som torrfläckar. Det finns så klart många orsaker till varför dessa problem uppkommer men man kan tydligt se att konventionell makeup påverkar huden. Många av de problem som jag tidigare hade när jag arbetade med dessa konventionella produkter med konventionellt innehåll försvann när jag började med ekologisk makeup.

Makeup som presterar

Makeup som presterade i många fall bättre än de konventionella produkter som jag tidigare använt. Hur kan detta komma sig när de kemister som arbetar med konventionella produkter har fler ingredienser att välja mellan? Jo, för att huden är komplex och simpel på en och samma gång. Vi har ett behov i huden av fukt och fett. Du kan få glansig hud på eftermiddagen men ändå vara torr – brist på fukt men inte fett. Täpper du till porerna med produkter som innehåller silikoner och mineralolja mår huden inte bra (likaså gäller oljor med mycket stora molekyler såsom ricinolja). Döda mineraloljor innehåller ingen näring till huden vilket jag föredrar och dessutom kommer de från en ohållbar källa. Det finns ekologiska vegetabiliska oljor som fungerar även för den superkänsliga reaktiva huden. Ett bra tips är vaxiga oljor som jojobaolja, fungerar till det mesta och mycket bra som makeupremover.

Min inställning till ekosmink & kompromisser

Jag är för rent smink men det måste inte alltid vara ekologiskt för att vara det bästa valet. Vissa saker kommer aldrig kunna vara 100% ekologiska eftersom det inte är odlingsbara. Exempel på detta kan vara mineralpigment, vatten och glitter. Det betyder inte att dessa produkter är dåliga utan det betyder att en sammansättning av ämnen samverkar för att få en viss effekt på huden. Pigmenten behövs för att få rätt nyans och vatten för att tillföra fukt samtidigt som vi nu har nedbrytbart glitter i en mängd vackra färger som är vänliga för miljön.

Det finns många skäl till att välja ekologisk och naturlig makeup & skönhetsvård. Här kommer min lista med argument för att byta till ekoprodukter.

Byt till eko!
  • Ekologisk smink presterar bättre – det är min åsikt och erfarenhet.
  • Lyxig känsla – precis som med mat och att det är viktigt vad vi stoppar i oss så är det viktigt vad vi använder för skönhetsprodukter.
  • Hållbar produktion av produkter – ingen mineralolja eller silikon från restproduktion. Ändlig resurs precis som bensin och inte hållbar i längden.
  • Cocktaileffekten – När vi blandar kemikalier så kan de bli mer än dubbelt så farliga och den exponentiellt effekt blir extra viktig i vilka produkter du använder eftersom vi använder så många olika typer av produkter varje dag.
  • Hälsoskäl – Jag vill ha rena produkter utan bekämpningsmedel och tungmetaller.
  • Miljöskäl – det som spolas ner i avloppet är naturligt och kommer inte att rubba ekosystemet.
  • Bidrar till ett bättre jordbruk där hänsyn tas till omgivningen och minska miljögifter genom att minska besprutning vid odling.

Du kan inte göra allt men du kan gör något och bli en mer medveten konsument som gör bättre val.

Referenser:

https://www.aftonbladet.se/nyheter/article22411788.ab

https://www.handelsnytt.se/risk-att-fostret-tar-skada-av-kemikalierna

http://www.tv4.se/kalla-fakta/artiklar/höga-kemikaliehalter-efter-hårfärgning-4fbff3ed04bf725194009dc6

https://www.naturskyddsforeningen.se/sveriges-natur/2014-3/ratt-farg-i-haret

Utsätts frisörer för cancerframkallande ämnen?

1

Joanna Svärd är ekologisk makeupartist, hårstylist och fotograf. Följ med henne för de bästa hudvård och sminktipsen och bakom kulisserna på bröllop, plåtningar och YouTube.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.